Inne

Jak powstaje karma dla zwierząt? Poznaj sekrety produkcji

REDAKCJA ZOOVIT

Niejeden właściciel, obserwując jak jego pies czy kot błyskawicznie pochłania ulubioną suchą karmę, zastanawia się nad sposobem jej produkcji. Co sprawia, że jest tak chrupiąca i zachowuje wszystkie potrzebne witaminy i elementy? Poznaj najważniejsze tajniki produkcji suchej karmy.

Wieloetapowa produkcja karmy dla zwierząt

Aby karma dla zwierzaków spełniała wszystkie warunki (była odpowiednio smaczna, zawierała niezbędne dla zdrowia składniki i wielkość idealnie dobraną do rozmiarów pyszczka), przechodzi przez 7-etapowy proces produkcyjny. Ten sposób produkcji gwarantuje, że powstała karma będzie stanowiła pełnoporcjową i zbilansowaną dietę ulubieńca, dzięki której zachowa on zdrowie, wysoką odporność i miękką sierść.

Mieszanie składników

Sucha karma Purina składa się z produktów najwyższej jakości, które dobiera się w zależności od ich przeznaczenia. Na przykład karma dla szczeniaka ma zupełnie inne zestawienie składników, witamin czy błonnika. W pierwszym etapie produkcji proporcjonalnie dobrane składniki zostają ze sobą połączone i dokładnie zmielone. Do powstającej mieszanki dodawana jest również niewielka ilość wody, dzięki której masa staje się bardziej jednorodna.

Obróbka cieplna składników

Aby zmieszane produkty nie straciły nic ze swojej wartości, ale były wolne od szkodliwych drobnoustrojów, muszą zostać poddane obróbce cieplnej. Podczas gotowania na parze dodawany jest tzw. digest, czyli hydrolizowane białka wysokiej jakości, nadające produktowi charakterystyczne smak i aromat, tak bardzo lubiany przez zwierzęta. Digest powstaje ze starannie dobranych składników naturalnych, wymierzonych w odpowiednich proporcjach (np. kurze mięso, wątróbki).

Nadawanie kształtu

W trakcie procesu gotowania masa ulega skompresowaniu. To właśnie wtedy formuje się z niej grudki o różnej wielkości, tak, by były idealnie dopasowane zarówno do maleńkich, jak i tych znacznie większych pyszczków. Sucha karma Purina dla zwierząt jest dostosowania pod względem składu i grubości cząstek nie tylko do potrzeb oraz wieku zwierząt, lecz także ich rozmiarów, co korzystnie wpływa m.in. na ochronę zębów i dziąseł podczas żucia pokarmu.

Suszenie karmy

Po gotowaniu i uformowaniu masy w zgrabne granulki zostają one przepuszczone przez piec nagrzany do wysokiej temperatury. Podczas tego procesu usuwa się z nich wszelkie ślady wilgoci, dzięki czemu karma dla zwierząt staje się przyjemnie chrupiąca. Suszenie ma także na celu zabezpieczenie produktu przed rozwojem niebezpiecznych dla zdrowia zwierząt grzybów i pleśni. To właśnie dlatego sucha karma Purina jest nie tylko smaczna i odpowiednio zbilansowana, lecz także bezpieczna dla zdrowia czworonoga.

Powlekanie karmy

Produkcja karmy dla zwierząt nie może obejść się bez pokrycia każdej granulki cieniutką powłoką z wysokiej jakości tłuszczu i składników smakowych. Dzięki temu każdy kęs dania smakuje idealnie, a zwierzak czerpie radość z ulubionego posiłku.

Chłodzenie karmy

Zanim sucha karma Purina trafi do opakowania, musi wcześniej zostać schłodzona do odpowiedniej temperatury. Dopiero wtedy można rozpocząć ostatni już etap produkcji.

Pakowanie i dystrybucja

Na koniec gotowa karma zostaje podzielona na deklarowane w opisie porcje, po czym trafia do szczelnie zamykanych opakowań, co gwarantuje ochronę i trwałość produktu przez określony na etykiecie okres. Jest to bardzo ważny proces, dzięki któremu sucha karma zachowuje świeżość oraz chrupkość od zamknięcia w wytwórni, poprzez dystrybucję i sprzedaż aż do chwili, gdy trafi do miski ulubieńca.

Artykuł partnera

Zobacz